Pasja inkontinenca?

Za starejše pse je inkontinenca precej pogost pojav, ki je lahko posledica več dejavnikov. Ko se pes stara, lahko opazimo spremembe v njegovem vedenju pa tudi v osebnosti in ne nazadnje tudi v postavi. Pasja inkontinenca je torej zlasti značilna za starejše kosmatinca in tedaj je izjemno pomembno, da smo povsem prepričani, da za hišnega ljubljenčka znamo pravilno poskrbeti.

Inkontinenca pri psih povzroča, da nehajo urinirati na enako način, kot so to počeli v svoji mladosti. Morda pes sam ne zmore več zaznavati, kdaj urinira, pušča za seboj sledi urina ali pa težko urinira. Najpomembneje je, da ga za to ne kaznujemo, saj tega ne počne namerno, temveč zato, ker ne zmore nadzorovati tovrstnih funkcij.

Najpogostejši vzroki za pasjo inkontinenco

Tako kot je to značilno za ljudi se tudi pri psih z leti spremeni njihova fizična oblika. Mišice pričnejo slabeti, posledično se zmanjša živčni nadzor nad različnimi deli telesa. Pasja inkontinenca je torej lahko posledica staranja mišic okoli senčil in pomanjkanje nadzora nad tovrstnimi mišicami.

Inkontinenca pri psih je pogostejša pri samicah. K takšni težavi so pogosteje nagnjene nekatere večje pasme, na primer dobermani, nemške doge, nemški ovčarji. Na večjo verjetnost pasje inkontinence naj bi vplivala tudi debelost, še posebej pri steriliziranih psicah.

Učinkovita nega in pomoč psu z inkontinenco

V prvi vrsti moramo torej do psa z inkontinenco biti strpni in ga razumeti. Ključna je tudi ustrezna skrb oziroma nega. V veliko pomoč je lahko tudi veterinar. Plenice za psa so na primer odlična rešitev ali pa plenične podloge za pse.

Plenice za pse in plenične podloge za pse za enkratno uporabo so vam na voljo v specializirani prodajalni. Z njihovo pomočjo lahko na učinkovit način preprečujete nečistoče ter madeže na vašem pohištvu. Namenjene so torej bolnim, inkontinentnim oziroma okrevajočim psom, ne nazadnje pa tudi psičkom v času gonitve.

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *