Ječmenova trava

Misliš, da je ječmenova trava še ena izmed sodobnih prehranskih pogruntavščin? Kako se motiš! Ječmenovo travo so zaradi številnih pozitivnih lastnosti uživali že Egipčani, Rimljani in celo Vikingi, saj je bogata s številnimi vitamini in vsebuje več kot 50 različnih mineralov. Že čajna žlička na dan bo naredila velike spremembe in izboljšave v vašem telesu.

Ječmen gotovo vsi poznate, saj je nepogrešljiv pripravi enolončnic, hladnih solat in drugih kulinaričnih dobrot. Je avtohtona rastlina in ječmenova trava je eno izmed redkih superživil, ki izhaja iz našega prostora in je ni potrebno uvažati preko oceanov. Ko jo boste kupili v trgovini, jo boste dobili v obliki prahu, s čimer je podaljšan tudi rok uporabe. Če želite dobiti najboljšo ječmenovo travo v prahu, morate kupiti tako, ki je sušena na temperaturi okoli 40˙C in ji niso dodane nikakršne druge primesi za podaljševanje roka trajanja. Ječmenova trava, ki je v obliki tablet, je načeloma sprejemljiva, a zavedati se morate, da so ji dodane snovi, ki pripomorejo k temu, da se obdrži pravilna oblika tablet.

Zakaj je uporabna ječmenova trava?

V prvi vrsti je odlična za razstrupljanje telesa, poleg tega pa tudi izboljšuje prebavo. Ima visoko vsebnost mineralov in drugih snovi, ki aktivno pripomorejo k izboljšanju in vzpostavitvi imunskega sistema. Lahko bi jo kar preprosto poimenovali multivitaminski napitek! Naj naštejemo samo nekaj dejstev: ječmenova trava je bogata z vitaminom B12, zato jo za uživanje priporočajo vsem tistim, ki v svojo prehrano ne vnašajo mesa, ima ogromno vsebnost kalcija, zato jo imajo radi predvsem vegani in vsi tisti, ki ne uživajo mleka in mlečnih izdelkov. Samo kot zanimivost naj omenimo, da ima ječmenova trava kar 11 – krat več kalcija kot kravje mleko! Poleg tega pa bomo z njo lepo nadomestili tudi vse potrebe po železu, fosforju, magneziju, kaliju…in še mnogo drugih mineralih.

Kako jo uživamo?

Priporočena dnevna količina je do 3 čajne žličke na dan, najbolje se poda v sadno zelenjavne smutije in druge napitke. Ker je bogata z vitaminom K, se morate tisti, ki jemljete anti-koagulante pred uživanje posvetovati z zdravnikom, da ne bi prišlo do kakšnih nezaželenih učinkov.

jecmenova trava

Be First to Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *